Z przepisów kulinarnych mojej prababci – Placki Konstytucyjne

 

To prawdziwy przepis z XIX wieku, aktualny dzisiaj  z powodu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia i z powodu nazwy tego placka

kulinaria005

kulinaria006

oto on:

Weź na wagę 6 jaj całych, tyleż cukru tyle mąki ile jaja zaważą. Do miałko utłuczonego cukru wbij te 6 żółtek i trzyj pół godziny potem rozsyp mąkę potem migdałów także tyle co 6 jaj ważą migdały mogą być nie obierane całe  rodzynków także tyle co 6 jaj ale przódy trzeba ubić tych 6 białek i wlać to wszystko dobrze razem wymieszać przeliwać formy do pół i wolnem piec piecem

Najważniejsze wskazanie na dziś więc to:

WOLNEM PIEC PIECEM!

tak trzymajmy póki co!

 

3 myśli nt. „Z przepisów kulinarnych mojej prababci – Placki Konstytucyjne

  1. Musi być straszliwie słodki. Co do ilości jaj nie należy się przerażać. Niegdyś ich nie żałowano, a istniejemy! Swoją drogą piękne kaligraficzne pismo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *