To prawdziwy przepis z XIX wieku, aktualny dzisiaj z powodu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia i z powodu nazwy tego placka
oto on:
Weź na wagę 6 jaj całych, tyleż cukru tyle mąki ile jaja zaważą. Do miałko utłuczonego cukru wbij te 6 żółtek i trzyj pół godziny potem rozsyp mąkę potem migdałów także tyle co 6 jaj ważą migdały mogą być nie obierane całe rodzynków także tyle co 6 jaj ale przódy trzeba ubić tych 6 białek i wlać to wszystko dobrze razem wymieszać przeliwać formy do pół i wolnem piec piecem
Najważniejsze wskazanie na dziś więc to:
WOLNEM PIEC PIECEM!
tak trzymajmy póki co!
Musi być straszliwie słodki. Co do ilości jaj nie należy się przerażać. Niegdyś ich nie żałowano, a istniejemy! Swoją drogą piękne kaligraficzne pismo.
Mnie pobudza ten przepis na kołacze: „żółtków 100”!!!
Co do konstytucyjności placków: Nic na szybko!